КАЛАПОТ гнездото на ЛАСИНИ

kalapot-2.dockalapot.doc

„МИЛ КАЛАПОТ, МИЛ ПАРАДИС!

МИЛИТЕ МИ ДЪЛГИ УТРИНИ!!!!“

Парадис, парадис, казват гърците със специфичният им говор и ударение върху втората сричка на думата! Парадис е това място! И всеки път, когато отида отново, а не само в помислите си, както навремето, се убеждавам в географските богатства , които Господ е направил в този рай!

Рай, чието име предавано от българите е КАЛАПОТ, а съвременните гърци са нарекли ПАНОРАМА. Интересното е, че и двете неща се преплитат и са в сила, когато искаш да го обрисуваш и представиш! Вярвам, че няма човек, който да не се наслаждава на каквато и да е панорамна гледка и сам може да определи силата на тази реалност – панорама. Втората характеристика, която носи и своя тайнственост е КАЛАПОТ. Няма име без свое значение! И затова тайнствеността на КАЛАПОТ е все по-голяма! Обикалях Драмското поле, за да разбера всички знаци на района. А самият той никак не е случаен, защото там е самата столица Филипи, на Филип Македонски, бащата на О’ Мегас, където вярвам е и израсъл Александър, макар и роден в Пела. През лятото над цялото това място от 30 кв. км. пада такава горещина и огън, че наистина има моменти, в които да пожелаеш прохлада, зеленина и вода, с които е характерно и обилно това поле. Самият Драма, на 10 км. от Филипи, е център заради изворите си и това дава името му. След това са пещерните реки на АГГИТИС, които са на 10 км. от Драма. А моят КАЛАПОТ, или още по-точно нашият КАЛАПОТ на моя татко и дядо е само на 7 км. от АГГИТИС. И там идва тайната, че за 7 километра се извисяваш над всичко наоколо и цялото поле и релеф с цели 500 метра. Виждаш всичко! Зелено е наоколо! Изградено и поставено от човешка ръка и в самия му център стои вековния чинар, от чийто корени тече река, вода!!! Магия, която намерих и в името. КАЛАПОТ или КАЛАПОТИ както казват и местните гърци идва от двете думи КАЛА ПОТИС. Вече е лесно да се открие, че КАЛА си е ДОБРО, а ПОТИС е стара дума за вода, по-древна от НЕРО!!!

Сиреч, КАЛАПОТ е мястото с най-красивата гледка с най-добрата вода, както и мястото с най-добрата вода с най-хубавата гледка!

Усмихвам се в момента и друга дума не намирам!

Това е РАЙ! ПАРАДИС!!!

Ето, какво е КАЛАПОТ!

За пореден път се завръщам от поредното посещение на това свидно и любимо мое място. Запознах се с още 4 месни люде. Успях да си купя и да донеса в сегашния ми дом един буркан с мед от корените ми. Всяка утрин вече ми нашепва за аромата на въздуха там, зеленината, свежестта и слънчевия простор на южното небе и беломорски бризове!

Advertisements
Published in: on януари 11, 2008 at 1:57 pm  Вашият коментар  

The URI to TrackBack this entry is: https://lassin.wordpress.com/2008/01/11/%d0%9a%d0%90%d0%9b%d0%90%d0%9f%d0%9e%d0%a2-%d0%b3%d0%bd%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%9b%d0%90%d0%a1%d0%98%d0%9d%d0%98/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: